Kumlingen tauti eli puutiaisaivokuume

Mikä on Kumlingen tauti?

Puutiaisaivokuume eli puutiaisaivotulehdus (TBE, Tick-borne Encephalitis) eli Kumlingen tauti on viruksen aiheuttama aivotulehdus, jota levittää puutiainen (Ixodes ricinus). TBE-virus kuuluu Flaviviridae-virusten perheeseen ja se aiheuttaa keskushermostoinfektioita. Pahimmillaan virus voi aiheuttaa enkefaliitin eli aivotulehduksen. 

Miten puutiaisaivokuume tarttuu?

Puutiaisaivokuume tarttuu puutiaisen pureman kautta. Tartunnan saa, kun puutiainen, joka kantaa TBE-virusta, pureutuu ihoon ja siirtää viruksen ihmisen verenkiertoon. Puutiaiset voivat levittää virusta seuraavilla tavoilla:

Puutiaisen purema

Epätyypilliset tartuntatavat

Vaikka puutiaisen purema on yleisin tartuntatapa, on olemassa harvinaisia tilanteita, joissa TBE-virus voi tarttua muulla tavoin:

Oireet

Puutiaisaivotulehdus alkaa usein flunssan kaltaisilla oireilla noin viikon kuluttua puutiaisen puremasta. Alkuvaiheen oireet voivat sisältää:

Tämä vaihe kestää yleensä 4-7 päivää eikä suurimmalla osalla ihmisistä tule enää sen jälkeen mitään oireita.

Näitä seuraa yleensä oireeton vaihe, joka kestää muutamasta päivästä viikkoon. Tämän jälkeen osa potilaista (keskimäärin 20-30%)kehittää toisen vaiheen oireet, jotka ovat vakavampia ja viittaavat aivojen ja keskushermoston tulehdukseen:

Jälkitaudit

Puutiaisaivotulehduksen kuolleisuus on vähäinen, alle 1 % sairastuneista.

Kuitenkin, suuri osa aivokuumeeseen sairastuneista kärsii pitkäaikaisista keskushermosto-oireista, ja 2–10 prosentilla ne voivat jäädä pysyviksi.

Yleisimmät jälkioireet ovat:

Diagnoosi

Puutiaisaivotulehduksen diagnosointi perustuu oireisiin, potilashistoriaan ja laboratoriotesteihin. Verikokeilla ja aivo-selkäydinnestenäytteillä voidaan havaita TBE-virusvasta-aineita, jotka viittaavat infektioon. Puutiaisaivotulehduksen voi sairastaa vain kerran, koska ihmisen elimistöön jää sen jälkeen immuniteetti uutta tautia vastaan.

Hoito

Puutiaisaivotulehdukselle ei ole spesifistä antiviraalista hoitoa. Hoito on pääosin oireenmukaista ja tukevan hoidon varassa, mikä saattaa sisältää:

ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisy

Puutiaisaivotulehduksen tarttuminen voidaan ehkäistä tehokkaasti useilla keinoilla, jotka vähentävät altistumista puutiaisille ja TBE-virukselle. Tässä on keskeiset ehkäisytavat:

Suojautuminen puutiaisilta

Ympäristötoimet

Vältä riskialueita

Rokotus

Puutiaisaivotulehdusta voidaan ennaltaehkäistä rokotteella. TBE-rokote suositellaan erityisesti henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkään TBEesiintymisalueilla tai joilla on suuri riski puutiaisten puremille, kuten metsissä liikkuville tai ulkotyötä tekeville. Rokotussarja koostuu yleensä kolmesta annoksesta ja tehosteannoksista, jotka otetaan muutaman vuoden välein. Muista ettei rokote suojaa borrelioosilta eikä estä punkkia kiinnittymästä iholle.

Riskialueet

TBE-virus on yleisempi tietyillä alueilla, kuten Keski- ja Itä-Euroopassa, Baltiassa ja Venäjällä. Suomessa TBEä esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja rannikkoalueilla. Tartuntariski on suurin keväästä syksyyn, kun puutiaiset ovat aktiivisia. Suomessa riskialueilla noin 1–2 % punkeista kantaa puutiaisaivotulehdusta. Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia