Mikä on punkki?

Jos olet koskaan kävellyt metsässä tai maaseudulla, olet todennäköisesti kuullut punkkien vaarasta. Nämä pienet hyönteiset voivat aiheuttaa monia terveysongelmia, kuten borrelioosia ja punkin aivokuumetta. Vaikka punkit ovat yleisempiä joillakin alueilla kuin toisilla, niitä voi löytää lähes kaikkialta.

Pieni, mutta vaarallinen hyönteinen

Puutiainen eli kansankielelle punkki on pieni niveljalkainen verenimijä, joka kuuluu hämähäkkieläimiin. Sitä tapaa Suomessa hyvin laajalla alueella, aina Hangosta Lappiin asti. Punkit ovat yleisesti tunnettuja niiden kyvystä levittää taudinaiheuttajia, kuten bakteereita, viruksia ja muita mikrobeja. Suomessa yleisin tauti jota punkki levittää on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama borrelioosi eli suomeksi Lymen tauti.

Missä punkki elää?

Punkki viihtyy kaikista parhaiten kosteilla metsäalueilla joissa on tiheää aluskasvillisuutta. Niitä voi löytää myös lehtikasoista, nurmikoilta, pensaista ja puiden alta. Puutiaiskausi kestää Suomessa helmikuusta jopa joulukuuhun saakka. Keski-euroopassa kausi on vieläkin pidempi, koska siellä on lämpimämpää. Punkki tarvitsee yli 5 asteen lämpötilan toimiakseen. Punkki on loiseläin joten se tarvitsee aina isännän selviytyäkseen. Se kyttää vaikkapa ruohonkorren päällä sopivaa uhria, joista yleisimmät ovat myyrät, hiiret ja koirat. Näiden lisäksi tietenkin joskus myös ihminen.

Punkin elinvaiheet

Punkin elinkaari alkaa munasta, joka kuoriutuu toukaksi. Toukka muuttuu sitten nymfiksi, joka on pienempi kuin aikuinen punkki. Lopuksi, nymfi muuttuu aikuiseksi punkiksi. Jokaisessa elinvaiheessa punkki tarvitsee verta, jotta se pääsee seuraavaan vaiheeseen. Punkin elinkaari voi kestää muutamasta kuukaudesta useampaan vuoteen.